top of page

Introducere în știința criptografiei

Absolvent: Acălinei Beniamin                                                                             Îndrumător: prof. Marius Ududec

                                                    Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava                                                       

Argumentarea temei alese

introducere

Încă de mic copil îmi plăcea să descifrez coduri ușoare, pe care le găseam în revista „Arici Pogonici” sau „Spiridușul”. Mă prindeam repede de regulă și nu mică mi-era bucuria atunci când aflam codul ascuns printre litere sau cifre.

Anii au trecut, iar eu am uitat de coduri și de misterul cifrelor. Amintirile acestea erau îngropate undeva în mintea mea... Nu mai criptasem de mult timp un mesaj, pasiunea mea stingându-se încetul cu încetul... Toate acestea până când am vizionat un film care a reușit să retrezească în mine acea foame după decodificare... Abia atunci aveam să aflu că aceasta este o știință și că poartă numele de Criptografie! Filmul se intitula Enigma și avea ca subiect construirea mașinii prin care nemții puteau să comunice între ei în timpul Primului Război Mondial, informația fiind codificată. Acest film a fost foarte bine realizat, ceea ce m-a făcut să vreau ca acest subiect sa fie introdus într-unul din proiectele mele școlare, numai că nu știam exact în care proiect.

O altă întâmplare care m-a determinat să aleg acest subiect pentru lucrarea de atestat a avut loc astă-vară. Un prieten de-al meu, de la facultatea de informatică, mi-a dat- la cererea mea- să decriptez un mesaj. Nu după mult timp, am decodificat acel mesaj și așteptam cu nerăbdare verdictul. După ce a verificat, a constatat că am decodificat corect acel mesaj. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc serios la acest subiect, așa că m-am decis: lucrarea de atestat va fi despre Criptografie!

bottom of page