top of page

ISTORIA CRIPTOGRAFIEI & CRIPTANALIZEI

Înainte de epoca modernă, criptografia se ocupa doar cu asigurarea confidenÈ›ialității mesajelor (criptare) — conversia de mesaje dintr-o formă comprehensibilă într-una incomprehensibilă, È™i inversul acestui proces, pentru a face mesajul imposibil de înÈ›eles pentru cei care interceptează mesajul È™i nu au cunoÈ™tinÈ›e secrete adiÈ›ionale (anume cheia necesară pentru decriptarea mesajului). În ultimele decenii, domeniul s-a extins dincolo de problemele de confidenÈ›ialitate È™i include, printre altele, È™i tehnici de verificare a integrității mesajului, autentificare a trimițătorului È™i receptorului, semnătură electronică, calcule securizate.

Cele mai vechi forme de scriere secretizată necesitau doar puÈ›in mai mult decât hârtie È™i creion (sau unelte similare acestora), întrucât majoritatea oamenilor nu È™tiau să citească. CreÈ™terea alfabetizării a necesitat creÈ™terea complexității criptografiei. Principalele tipuri clasice de cifruri sunt cifrurile cu transpoziÈ›ie, care modifică ordinea literelor dintr-un mesaj (de exemplu „ajutor” devine „ojartu” într-o schemă trivială de rearanjare), È™i cifrurile cu substituÈ›ie, care înlocuiesc sistematic litere sau grupuri de litere cu alte litere È™i grupuri de litere (de exemplu, „conexiune” devine „dpofyjvof” înlocuind fiecare literă cu următoarea din alfabet). Versiuni simple ale celor două tipuri de cifruri ofereau un grad mic de confidenÈ›ialitate în cazul oponenÈ›ilor instruiÈ›i. Unul din primele cifruri cu substituÈ›ie a fost Cifrul lui Cezar, în care fiecare literă din textul clar era înlocuită cu o literă aflată la un număr fix de poziÈ›ii distanță de ea în alfabet. Cifrul a fost denumit astfel după Iulius Cezar despre care se spune că l-a folosit, cu o deplasare de 3, în comunicaÈ›ia cu generalii săi în timpul campaniilor militare.

Criptarea încearcă să asigure secretul comunicaÈ›iilor cum sunt cele între spioni, lideri militari, È™i diplomaÈ›i, dar a avut È™i aplicaÈ›ii religioase. De exemplu, vechii creÈ™tini foloseau criptografia pentru a ascunde unele aspecte ale scrierilor lor religioase pentru a evita persecuÈ›iile ce i-ar fi aÈ™teptat dacă ar fi fost mai puÈ›in atenÈ›i. Numărul 666 sau, în unele manuscrise mai vechi, 616, Numărul fiarei din Apocalipsă, este uneori considerat a fi o referință la împăratul roman Nero, ale cărui politici includeau persecuÈ›ia creÈ™tinilor. Există È™i referinÈ›e, chiar mai vechi, la anumite cifruri evreieÈ™ti. Criptografia este recomandată în Kama Sutra ca modalitate a îndrăgostiÈ›ilor de a comunica fără a fi descoperiÈ›i. Steganografia (ascunderea existenÈ›ei mesajului) a fost È™i ea dezvoltată în antichitate. Unul din primele exemple, de la Herodot, implica ascunderea unui mesaj tatuat pe capul unui sclav ras - sub părul crescut după tatuare.

Textele cifrate produse de cifrurile clasice (È™i de unele moderne) dezvăluie informaÈ›ii statistice despre textul clar, care pot fi adesea folosite pentru spargerea acestora. După descoperirea analizei frecvenÈ›ei (poate de către înÈ›eleptul arab al-Kindi) în preajma secolului al IX-lea, aproape toate aceste cifruri au devenit mai mult sau mai puÈ›in uÈ™or de spart de un atacator informat. Astfel de cifruri clasice încă se bucură astăzi de popularitate, deÈ™i mai ales ca jocuri. Aproape toate cifrurile rămân vulnerabile la această tehnică de criptanaliză până la inventarea cifrurilor polialfabetice, de către Leon Battista Alberti în preajma anului 1467 (deÈ™i se pare că acesta era cunoscut înainte È™i de arabi). InovaÈ›ia lui Alberti a constat în folosirea de cifruri diferite pe părÈ›i diferite ale mesajului (la limită, pentru fiecare literă diferită). El a inventat È™i ceea ce a fost poate primul dispozitiv autinat de cifrare, o roată ce implementa o realizare parÈ›ială a invenÈ›iei sale. În cifrul polialfabetic Vigenère, criptarea se bazează pe un cuvânt cheie, care controlează substituÈ›ia în funcÈ›ie de ce literă a cuvântului cheie se foloseÈ™te. La jumătatea anilor 1800, Charles Babbage a arătat că cifrurile polialfabetice de acest tip rămân vulnerabile la tehnicile de analiză a frecvenÈ›ei.

Diferite dispozitive fizice au fost folosite pentru a ajuta lucrul cu cifrurile. Una din primele modalități a fost scytalul din Grecia antică, un sul folosit probabil de spartani ca ajutor la criptarea È™i decriptarea cu un cifru cu transpoziÈ›ie. În epoca medievală, au fost inventate È™i alte unelte, cum ar fi grila de cifru, folosită È™i pentru un fel de steganografie. Inventarea cifrurilor polialfabetice, a declanÈ™at inventarea unor unelte mai sofisticate, cum ar fi discul lui Alberti, schema cu tabula recta a lui Johannes Trithemius, È™i multicilindrul lui Thomas Jefferson (reinventat independent de Étienne Bazeries pe la 1900). Unele aparate mecanice de criptare/decriptare au fost inventate la începutul secolului al XX-lea, printre care s-au numărat maÈ™inile rotitoare — cea mai celebră fiind maÈ™ina Enigma folosită de Germania în al doilea război mondial. Cifrurile implementate de maÈ™ini similare dar îmbunătățite au adus o creÈ™tere a dificultății criptanalizei după al doilea război mondial.

bottom of page