top of page

SISTEME DE CODIFICARE

Sistemul Cezar

SISTEMUL CEZAR

Algoritmul de cifrare al lui Cezar este un sistem de cifrare monoalfabetic pentru care textul clar este construit din literele alfabetului latin A−Z şi cheia de cifrare este reprezentată de un număr întreg k∈{0, . . ,25}. În faza de preprocesare, delimitatorul de spaţiu este ignorat sau înlocuit cu caracterul cel mai puţin frecvent din limba în care este textul clar (în limba română Q).Fiecărei litere din textul sursă i se asociază ordinea lexicografică x. Pentru cifrare, aceasta se înlocuieşte prin caracterul cod (x+k) mod 26. Pentru descifrare se utilizează regula inversă: (x−k) mod 26.

Sistemul Playfair

sistemul playfair

Propus în anul 1854 de Charles Wheatstone, dar promovat pentru utilizare de Lordul Playfair, este unul dintre cele mai cunoscute sisteme de cifrare digrafice (transformă un grup de 2 litere într-un grup de alte două litere). Acest sistem de cifrare este foarte simplu de folosit şi mult mai sigur decât sistemele de substituţie monoalfabetice. Descriem în continuare modul de utilizare în cazul alfabetului latin, compus din 26 litere. Literele alfabetului A−Z sunt trecute într-un careu de 5×5 (litera I fiind asimilată literei J). Textul clar este preprocesat astfel încât acesta să fie compatibil cu matricea de cifrare: delimitatorul de cuvânt este ignorat sau este înlocuit cu cea mai puţin frecventă literă, litera I este asimilată cu litera J şi dacă este cazul, se adaugă o literă la text pentru a avea un număr par de digrame.

Regula de cifrare este următoarea:

i) Dacă diagrama care se doreşte cifrată nu are literele pe aceeaşi linie sau coloană, atunci regula de cifrare este regula dreptunghiului, traseul fiind pe verticală de la cea de-a doua literă a digramei către prima literă. Sau, altfel spus, prima literă perechii cifrate este aceea

care se gaseste pe aceeasi linie cu prima litera a perechii în clar.

ii) Dacă digrama ce se doreşte cifrată are literele pe aceeaşi linie, atunci se aplică regula: cifrează la dreapta, descifrează la stânga.

iii) Dacă digrama ce se doreşte cifrată are literele pe aceeiaşi coloană, atunci se aplică regula: cifrează în jos, descifrează în sus.

Sistemul Hill

sistemul hill

Este o metodă de substituţie poligrafică, bazată pe calcule efectuate în algebra mod p. În faza de preprocesare, delimitatorul de spaţiu este ignorat sau înlocuit cu caracterul cel mai puţin frecvent din limba în care este textul clar (în limba română Q).Algoritmul procesează un bloc de date M, de n caractere (litere), cheia de cifrare fiind reprezentată de o matrice K de dimensiune n×n, inversabilă, mod p. Există două subclase ale algoritmului Hill pentru care regulile de cifrare diferă prin ordinea în care se efectuează înmulţirile: o primă subclasă are ca regulă de cifrare operaţia de înmulţire C=MK cu descifrarea M=CK−1 , iar a doua subclasă foloseşte ca regulă de cifrare înmulţirea C=KM, având descifrarea corespunzătoare M=C/K.

bottom of page